Een volledige nalatenschapsregistratie
bestaat uit 4 onderdelen

1 – De nalatenschapsregistratie

Bij een nalatenschapsregistratie worden alle relevante documenten en uw wensen ten aanzien van uw toekomstige erfenis digitaal vastgelegd in een voor u geopend individueel persoonlijk dossier.

Een persoonlijk dossier omvat gestructureerd alle elementen die bij het afwikkelen van een nalatenschap/erfenis van belang zijn. Dan moet u denken aan zaken als: wie zijn uw erfgenamen, is er al een (oud) testament en zijn er codicillen? Bovendien zijn ook uw gezinssituatie, bezittingen en schulden van groot belang. We lopen samen alles gestructureerd door. Dit dossier vormt tevens de basis voor een goed advies op maat voor zowel een testament als levenstestament.

Als RegisterExecuteur maak ik bij het vastleggen van uw gegevens gebruik van het Digitaal Nalatenschapsdossier. Dit is een uniek computersysteem waar alleen RegisterExecuteurs mee mogen werken.

Met een persoonlijke inlogcode heeft u dag en nacht toegang tot uw eigen persoonlijke dossier, waardoor u op elk gewenst moment uw gegevens kunt inzien.

Omdat niet iedereen voldoende thuis is op het internet bestaat daarnaast de mogelijkheid om gebruik te maken van de zogeheten ‘nalatenmap’. Deze ringband met overzichtelijke tabbladen kunt u thuis bewaren en heeft dezelfde inhoud als uw digitale nalatenschapsdossier, alleen dan op papier.

Door het opmaken van een persoonlijk dossier zorgt u er tevens voor dat uw dierbaren te zijner tijd alle belangrijke stukken en gegevens geordend aangereikt krijgen. Zo blijven zij niet met vraagtekens achter. Dat geeft u rust en uw dierbaren houvast, zeker als dat onverhoopt heel plotseling nodig zou zijn. Bovendien kan hierdoor later in emotionele en verdrietige tijden uw erfenis efficiënt worden afgewikkeld, door hen of door mij.

2 – De wilsbeschikking uitvaart

De wilsbeschikking uitvaart is een document waarin u uw wensen ten aanzien van uw uitvaart beschrijft.

De uitvaart vormt een heel belangrijk aandachtspunt bij het voorbereiden van uw nalatenschap. Ook al weet u het nu allemaal nog niet precies, vastleggen van wat u aan ideeën hierover heeft, en zeker van wat u in elk geval niet wilt, helpt uw dierbaren al een flink eind op weg. Het voorkomt gissen en wellicht ruzie binnen de familie en ontzorgt hen in een periode waarin juist harmonie gewenst is. Deze wilsbeschikking hoeft niet te worden vastgelegd bij een notaris.
Er is veel mogelijk. Summier of uitgebreid, die keuze ligt bij u. Ik kan u desgewenst helpen bij het opstellen ervan.

3 – Het levenstestament

In het levenstestament legt u wensen en volmachten vast voor het geval u tijdens uw leven niet meer in staat bent om uw zaken zelf te regelen: wie mag in dat geval uw vermogen beheren en bepaalde medische beslissingen voor en over u nemen?
Een levenstestament is geldig tijdens uw leven.

In een levenstestament legt u minimaal twee heel belangrijke zaken vast:

  • Volmachten: wat moet er gebeuren en door wie als u zelf tijdens uw leven niet meer in staat (wilsbekwaam) bent verstandige beslissingen te nemen? U wijst één of meerdere vertrouwenspersonen aan die namens u zaken mogen regelen op persoonlijk, medisch en/of financieel gebied. Duidelijkheid voorkomt veel zorgen, kosten en conflicten.
  • U neemt een bepaling (clausule) op waardoor u, als u in een zorginstelling opgenomen moet worden, de eigen bijdrage in de zorg zo laag mogelijk houdt.

U kunt ook nog andere clausules in het levenstestament opnemen die goed aansluiten bij uw situatie en die kunnen zorgen voor een besparing op de erfbelasting.

Als u géén geldig levenstestament heeft en u wordt wilsonbekwaam (schrik niet: 1 op de 5 mannen en 1 op de 3 vrouwen wordt wilsonbekwaam!), dan geldt de wet. Er moet dan voor het nemen van belangrijke beslissingen, bijvoorbeeld de verkoop van een eigen woning, via de rechtbank toestemming gegeven worden. Zelfs als u gehuwd bent! Dit geldt dan tevens voor alle uitgaven van meer dan €1500,- per maand. Behoorlijk onwerkbaar dus. Bij de rechtbank zijn bovendien lange wachttijden; 8-12 maanden is geen uitzondering. Daar zit u waarschijnlijk niet op te wachten.

Het is daarom al met al van groot belang dat u nu al actie onderneemt en daarmee zelf de regie houdt over uw leven. Dat geeft duidelijkheid en rust. Voor uzelf maar ook voor uw dierbaren.

Ik kan u helpen bij het bepalen van de meest optimale clausules voor uw specifieke situatie, zowel juridisch als fiscaal gezien. En leg u deze in ‘gewone mensentaal’ uit.

NB: Voor het ‘passeren en registreren’ van een levenstestament bent u aangewezen op een notaris om het officieel en rechtsgeldig te maken. Ik weet uit ervaring dat veel mensen het ingewikkeld vinden om naar een notaris te gaan, daarom bied ik ook hierbij mijn hulp aan. Ik ben goedkoper, kom bij u thuis en ken daardoor uw situatie. Ik onderhoud het contact met de notaris en controleer de concept-akte. Daarna is het nog slechts een kwestie van een handtekening zetten onderaan het officiële document. Desgewenst ga ik met u mee naar de notaris.

4 – Het testament

In een testament legt u uw wensen en erfgenamen vast: wat moet er met uw erfenis gebeuren als u er niet meer bent?

Een testament gaat pas in ná uw overlijden.

In een testament bepaalt u zelf wie uw erfgenamen zijn en ook wat u hen op welke manier wil nalaten.
Let op: een oud testament blijft geldig totdat het bij een notaris is herroepen, of u een nieuw testament heeft laten opmaken! Als u géén geldig testament heeft, bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn en ook hoe uw erfenis verdeeld wordt.

Als u géén geldig testament heeft, bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn en hoe uw erfenis verdeeld wordt. Er wordt dan waarschijnlijk teveel erfbelasting betaald. U kunt beter actie ondernemen en een up-to-date testament laten opmaken. In dat testament op maat kunnen naast uw wensen meteen ook clausules worden opgenomen die erfbelasting besparen.

Ook is het verstandig om in uw testament een executeur te benoemen. Dit is degene die voor een vlotte en correcte uitvoering van uw testament en afwikkeling van uw nalatenschap zorgdraagt. Uw wensen zijn daarbij de leidraad. Een zeer belangrijke taak dus! Het mag een familielid of kennis van u zijn. Maar heeft deze persoon genoeg tijd en kennis hiervoor en wellicht spelen er tevens persoonlijke belangen waardoor er gevaar bestaat voor conflicten? Twee op de drie nalatenschappen eindigen in ruzie binnen de familie. Al met al een belangrijke en zinvolle afweging. Sowieso in geval van samengestelde gezinnen en voor mensen zonder kinderen is een externe executeur zeer aan te bevelen!

Als u niets regelt, dan zijn uw wettelijke erfgenamen samen verantwoordelijk voor de afwikkeling. De beslissingsbevoegdheid is dan wellicht over veel mensen (waar nauwelijks/slecht contact mee is) verdeeld en dat maakt de afwikkeling extra gecompliceerd.

Als u dat wil kunt u mij in uw testament benoemen als executeur, met daarbij duidelijk omschreven taken en bevoegdheden. De Stichting RegisterExecuteur staat garant voor opvolging, dus continuïteit is daarmee gegarandeerd.

NB: Voor het opstellen en rechtsgeldig maken van een testament bent u aangewezen op een notaris. Desgewenst ga ik met u mee naar de notaris.